Корисна інформація

Будівництво сучасного будинку з Сіп-панелей: що необхідно знати?

Задати питання
Ім`я:
Телефон:
E-mail:
Повідомлення:
Зручний спосіб зв'язку:
Задати питання Читати всі статті
Введіть ваш Email:
 

ВЕНТИЛЯЦІЯ. Коротко і по суті

Тема вентиляції активно обговорюється в контексті будинків з СІП-панелей. Часто пишуть і говорять про те, що будинок з СІП - це "ДОМ-ТЕРМОС". Також пишуть і говорять, що в будинках з СІП-панелей обов'язково повинна застосовуватися загально обмінна примусова вентиляція.

 

 

 

Давайте розбиратися.

 

 

Що таке вентиляція:

  1. приплив повітря з вулиці в приміщення;
  2. видалення повітря з приміщення на вулицю;
  3. фільтрація повітря одного або обох потоків повітря;
  4. передача тепла від повітря, який виходить на вулицю, повітрю, який береться з вулиці - рекуперація;
  5. управління попередніми пунктами.

 

Пункти 1, 2 і 5 присутні в будь-якій вентиляції. Пункти 3 і 4 можуть бути, а можуть і не бути.

 

Вентиляція також може бути:

  1. природною - рух повітря відбувається завдяки природним законам;
  2. примусовою - рух повітря проводиться механізмами.

 

Управління вентиляцією може бути:

  1. ручним;
  2. автоматичним.

 

Де і для чого потрібна вентиляція:

 

  1. У приміщеннях, де перебувають люди і інші тварини. Люди і тварини вдихають кисень, а видихають вуглекислий газ. Якщо приміщення не вентилюється, то з часом дихати буде все важче і важче. Крім того, разом з повітрям люди і тварини видихають досить багато молекул води. Через це збільшується вологість повітря в приміщенні. Надто вологе повітря - це не дуже добре - краще його замінити на більш сухе.
  2. Вологість може утворюватися не тільки від дихання. Це ще купання, сушка білизни, миття посуду, приготування їжі. Навіть якщо в кухні нікого немає, але вариться суп, потрібна вентиляція.
  3. Запахи. Якщо в приміщенні виділяється неприємний запах, то повітря з цим запахом потрібно замінити на свіже.

Приміщення не потребує вентиляції, тим більше безперервної, якщо в приміщенні немає однієї або декількох з перерахованих причин.

 

Способи організації вентиляції:

  1. Перший спосіб знають усі. Це відкривання і закривання кватирок і вікон. Всім знайоме з дитинства слово "провітрити" - синонім слова "провентилювати".
  2. Природний відтік повітря з приміщення за допомогою вентиляційних каналів. У будівлі організовується вентиляційний стояк. Завдяки різниці в тиску, між верхом стояка і рівнем приміщення повітря витягується на вулицю. Щоб це працювало - потрібен приплив повітря: природні або спеціально організовані отвори на вулицю. Цей спосіб масово застосовувався при будівництві в Радянському Союзі і з ним теж усі знайомі. При цьому приплив повітря ніхто спеціально не організовував - в дверях і вікнах було досить щілин, щоб надходила необхідна (а часто і надлишкова) кількість свіжого повітря. Крім того, стіни раніше робилися з матеріалів з відносно високою здатністю до проникнення молекул повітря і води. Це те, що називають терміном "СТІНИ ДИХАЮТЬ". Але вплив "ДИХАННЯ стін" на процеси вентиляції сильно перебільшено. Самі "дихаючі стіни" покривають 20-30% від необхідного повітрообміну. Тому з заміною старих вікон і дверей на герметичні, обійтися без провітрювання все одно не вдається.
  3. Примусовий відтік повітря - організація відтоку повітря за допомогою вентиляторів. Всі зустрічалися з цим в санвузлах, де вимикачі світла і вентиляції як правило є сусідами. Для примусового відтоку справедливо все те саме, що і для природного - повинен бути приплив. Якщо повітрю нізвідки прийти, воно і не піде.
  4. Примусовий відтік і приплив повітря в одному місці - так звані механічні "кватирки". В них знаходиться вентилятор, який може крутитися то в одну, то в іншу сторону: наприклад, 15 секунд туди, потім 15 хвилин назад. Як правило такі механізми забезпечені:
  • Теплообмінником. У холодну або жарку пору року у вентиляції є один негативний ефект - свіже повітря в приміщення надходить холодним або гарячим. На нагрів або охолодження система опалення (охолодження) витрачає додаткові енергоносії, які стоять додаткових грошей. Теплообмінник потрібен, щоб зменшити цей ефект. Уявіть металеву пластину, з одного боку якої одна людина прикладає розігріту у гарячій воді руку. Інша людина прикладає замерзлу на вулиці руку з іншого боку. Гаряча рука передає тепло холодный руці через металеву пластину, яка добре проводить тепло. При цьому самі руки не стикаються. Це і є принцип рекуперації. Завдяки теплообміннику (рекуператору) тепле повітря, що виходить з приміщення, підігріває холодне повітря, що входить в приміщення. Звичайно, повітря, яке заходить в приміщення, все одно холодніше, ніж те, що виходить з приміщення, але на догрів потрібно витрачати вже менше енергоносіїв.
  • Автоматикою. Як правило таким механізмом можна управляти: збільшувати- зменшувати швидкість роботи вентилятора, програмувати на час, тощо.
  • Фільтрами. Американська асоціація будівельників з СІП-панелей (SIPA) на своєму сайті особливо уважно відзначає герметичність будинків з СІП-панелей як величезну перевагу в порівнянні з каркасними будинками. Це дозволяє за допомогою фільтрів в системі вентиляції повністю контролювати процес потрапляння в приміщення шкідливих речовин і алергенів.

     

5. Централізована система примусового відтоку і припливу повітря складається з:

  • центральної вентиляційної установки з рекуператором;
  • системи каналів, по яких центральна установка подає повітря з вулиці і забирає повітря з приміщень;
  • вентиляційних решіток;
  • фільтрів;
  • додаткових елементів: шумоглушників, заслінки, системи підігріву, автоматики, тощо.

Така система подає повітря в кожне приміщення в одній частині, а забирає повітря в протилежній частині. У санвузлах та на кухні йде тільки забір повітря, що запобігає поширенню запахів.

 

Вибір системи вентиляції

 

 

Звичайно, варіант 5 є ідеальним рішенням для вентиляції, за винятком того, що:

  1. При цьому вентилюються усі приміщення, навіть ті, які в даний момент вентилювати не потрібно. І на догрів повітря в цих приміщеннях взимку (на охолодження влітку) все одно даремно витрачатися якась кількість енергії, а значить і грошей.
  2. Він вимагає пристойного стартового бюджету. На будинок 100 м2 від 3000 до 5000 доларів.
  3. Розміщення вентустановки і розводка каналів вимагає місця, тому спроектувати таку систему вентиляції краще разом з будинком.

 

Варіант 4 є більш дешевим (приблизно наполовину по відношенню до варіанту 5). Але теж не без недоліків:

  1. Хоч працюють ці механізми і тихо, але досягти такої ж тиші як при правильній централізованій системі не можна. У вітальні це не проблема, а в спальні чутливі люди можуть і не заснути. Тому обов'язково звертайте увагу на рівень шуму конкретної моделі.
  2. Подача і забір повітря в одному місці не дадуть такої ж якості вентиляції як подача та паркан в різних місцях.
  3. Без підігріву повітря (в централізованій вентиляції він є) в сильні холоди повітря, що надходить, може бути некомфортно холодним навіть з урахуванням рекуперації.

 

Якщо немає бюджету на варіанти 4 та 5, не впадайте у відчай. Потрібно поставити витяжки в санвузлах та на кухні, а всі інші приміщення "вентилювати - провітрювати" за допомогою вікон в різних режимах.

 

І ще, купуйте вікна з хорошим опором теплопередачі R (незгірш від 0,75). Вікна - часто найхолодніша поверхня в приміщенні і на ній випадає конденсат. Люди думають, що потрібна вентиляція, а потрібно просто вікна хороші ставити.
Також важливо знати, що вентиляція - це не питання будинків з СІП-панелей, а питання будь-яких приміщень в епоху металопластикових вікон і фасадного утеплення.

 

На цьому все. Звичайно, на догоду стислості, опис максимально спрощено і деякі аспекти (наприклад, інтеграція вентиляції та опалення) опущені повністю. Але для загального розуміння, думаю, досить.

 

Також ви можете подивитися відео на цю животрепетну тему на нашому каналі:

 

  

Будуйте хороші герметичні будинки з СІП-панелей з компанією "Український Дім". У нас є досвід установки всіх систем вентиляцій - знайдемо для вас оптимальний варіант.

 

Директор компанії "Український дім"

Едуард Авзалов

Читати всі статті Читати найновіше

«Український Дім» - будувати легко

RUUA